This is a new property high on the top of a hill overlooking some magnificent views of the landscape. With the house being so tall we felt we needed to 'ancor' the property to the ground. We did this by adding some large trees, groupings of trees and for color and texture we used shrubs and perrenils.  To create a 'sense of arrival' we designed a post and rail edge. We used the cultured stone that appears on the house and sourced locally cut Larch timber. The live edges were kept on the timber for a natural look. The larch posts were spanned between the pillars. Colorful and scented plants were added to the clients side of the fence.  Along the building edge we planted a montone scheme of white and green.         
       
     
 Colorful perennials are selected throughout the ‘Welcome Garden’ to contrast withe house and boulder walls.
       
     
 Entrance garden plantings were selected to compliment the new timber bridge and entrance. The plant color scheme is predominantly greens with touches of orange, purple and white.
       
     
  A modern design yet simple design for a young growing family.    Our goal was to update the look of the landscape, improve access, usability, and quality of the gardens.   We added new retaining walls, steps, lawn and patio's. The pavers chosen for this project were long and narrow and varied in sizes and colors of pale grey, dark grey and green. The final planting will include the lawn and Hen's & Chicks weaving in-between the staggered pavers. To contain the rear garden for safety of young children and small dogs we designed a narrow slated horizontal Western cedar fence with various gates.   To the side of the patio we have multiple raised metal troughs laid out in rows on a gravel surface. The containers are used by the home owners and toddlers to plant herbs, tomatoes and salads. The planting is minimal using monotone colors. We added woodland trees and shrubs, a small perennials bed of white, grey and silver plants and a wetland garden.    To complete the garden and entertainment areas we designed low voltage lighting through-out the site include fence lighting so as to cast beautiful shadows.
       
     
 This property is situated in a residential community just outside the city of Rochester, New York. The home is on a large double city lot in a distinctive neighborhood, whose architectural character spans from 1900 to the present day.  A.J. Miller Landscape Architecture designed the driveway for guest drop-off at the grand entrance of the home. Some visitors are permitted to park in the half circle driveway, which is lined with a drivable, or “rolled” curb. This hardscape design element deliniates allowable driving areas, with room to accommodate guests. Brick pavers line the walkways, encouraging a visual dialog between the house and landscape . The paths are outlined with 8” wide flame finished custom granite accent strips. A combination of of running bound with center panels in basket weave bond creates an elegant and interesting paving pattern.  A.J. Miller Landscape Architecture wanted to create a garden to reflect the sophistication of the house and surrounding neighborhood. The existing gardens had been overgrown for many years, and were dominated by an unimaginative lawn and dreary planting beds. The clients wanted a garden reminiscent of what they had seen on visits to England and Western Europe. In particular, it was important that the landscape could be used for the entertainment and enjoyment of their young children and family friends. The planting design required the removal of several overgrown trees; this new light and open space allowed for the creation of formal outdoor garden rooms.  A wrought iron metal archway leads the visitor from the parking garage and forecourt through the herb garden, which is used extensively by the client for culinary applications. Secondary garden pathways lined with gravel branch off in regular intervals from the main passage. A.J. Miller Landscape Architecture devised a large brick terrace for outdoor dining and relaxation; this area is bordered by substantial limestone trough planters. Every season the planters are adorned with lavish horticultural arrangements.  A vista overlooking a formal parterre can be enjoyed from a bench at the edge of the terrace, which rests upon an elegant plinth and large limestone urn. The parterre is a garden room whose borders are defined by low boxwood hedges.  A second formal garden room is located on the side of the house near a small private seating terrace– an extension of the interior living room. Here we designed a colorful ‘rose & peony’ garden edged with Boxwoods, with a pyramid-shaped Buxus marking each corner. The garden is framed from the street with a row of mature Hornbeams that were to eventually trained as a ‘pleached hedge”.  Visitors can follow pathways from the terrace to Great Lawn under an archway planted with purple and copper beech climbers. Scented perennials anchor the space under the arch.  The Great Lawn was established by removing some overgrown trees while protecting an ancient English Beech in the center of the landscape. With this tree canopy gone we gently leveled the lawn and re-laid new sod. A woodland border of specimen trees, shrubs, and shade-loving perennials provides a multi-layered boundary on one side of the space.   
       
     
  This property is situated in a residential community overlooking the City of Syracuse, New York.  Perched high on a hill, the site has wonderful sunsets and magnificent views across the city. A steeply graded slope was converted into two level terraces, encouraging outdoor entertainment and a gracious garden environment.  The top terrace includes a ‘free form’ Gunite swimming pool with a vanishing edge hovering over the landscape. This edge drops 9ft to create a ‘water wall’ over natural stone into a small pool on the lower lawn terrace.  The lower lawn terrace was designed for sports and play, and it’s an ideal location for a tent for during outdoor functions. We elected to plant some large specimen trees and shrubs for instantaneous visual impact; otherwise, native plant materials were used throughout the site to accommodate existing site conditions and reduce landscape maintenance.  A J Miller Landscape Architecture handled the lighting design of this project.  Brass cast light fixtures were chosen for durability and water resistance. Indirect lighting principals were employed: light fixtures are concealed and blended into the hardscape and gardens. We were instrumental in advising our client to repaint the existing home, from white and grey to a warm beige with green trim highlights. In addition, the client installed a new brown roof with copper gutters. This  ‘anchored’ the house to the site and complemented the hard landscape materials, which helped with the scale of the project by creating a more inviting atmosphere.        
       
     
  The home and office of A J Miller Landscape Architecture is situated atop a hill in the Eastwood neighborhood of Syracuse, New York. Built in the 1911 during the Arts & Crafts period, the home is considered an American Foursquare Colonial.  The elevated placement of the house provides an ideal setting for a French parterre garden, a landscape meant to link the architecture of the home with its gardens by promoting a visual dialog between the natural and built environment.  Drawing from the Arts & Crafts design philosophy of the house, the Foursquare pattern of the garden echoes the motif of stained glass windows overlooking the parterre. Boxwoods frame the focal point of the garden: a limestone fountain whose bubbling, clear water is a favorite drinking spot for songbirds. In the summer this water feature is the life of the garden.  The garden’s color palette is composed of purples, whites, yellows, silvers, and blacks; a delightful contrast with the home’s yellow exterior and grey roof.     The rear garden is a shade garden facing North, many shade plants surround a gravel terrace. A clump Bamboo grove is on two sides this provided shelter from prevailing winds and provides seclusion for a sectional seating area around a copper fire pit.
       
     
site plan